Równanie wielomianowe
sandrinaaa: Objętość pewnego prostopadłościanu jest równa 6. Jedna z krawędzi podstawy jest o 1 krótsza,a
druga o 3 dłuższa od wysokości prostopadłościanu. Jaką wysokość ma ten prostopadłościan?
Proszę o dokładnie rozpisane zadanie.
5 mar 22:42
rumpek:
V = abc
a,b − krawędzi podstawy
c − wysokość
a = c − 1
b = c + 3
V = c(c − 1)(c + 3)
6 = (c2 − c)(c + 3)
6 = c3 + 3c2 − c2 − 3c
c3 + 2c2 − 3c − 6 = 0
c2(c + 2) − 3(c + 2) = 0
(c2 − 3)(c + 2) = 0
...
5 mar 22:51
rumpek:
Z:
| ⎧ | c − 1 > 0 | |
| ⎨ | c + 3 > 0 |
|
| ⎩ | c>0 | |
5 mar 22:52
sandrinaaa: a co dalej ?
5 mar 22:52