;\
Jasio: proszę o sprawdzenie
rozwiąż nierówność
dziedzina
x≠4 3−3
x≠0 3
1≠3
x x≠1
x−1>0 x>1 x∊(1,
∞)\4
zapisałem to tak
(logx−1)(1−x)(x−4)≥0
logx−1≥0 x−1≥1 x≥2 −x≥−1 x≤1 x≥4
zatem odpowiedź x∊(4,
∞)
jest w tym cos prawdy
5 mar 22:28
Jasio: ref.
5 mar 22:37
konrad: a skąd Ci się wzięło w czwartej linijce od końca 1−x

tak ma być:
(log(x−1))(3−3
x)
2(x−4)
2>=0
5 mar 22:49
pigor: nie wiem , czy tam jest logx czy log(x−1) , bo dla mnie są tu istotne różnice, a dla
ciebie

nie wiem
5 mar 22:50
Jasio: mam logx−1
czyli zapisać w postaci logx−log10?
5 mar 22:53
konrad: to skoro to jest logx−1 to czemu przy wyznaczaniu dziedziny napisałeś x−1>0 ?
5 mar 22:55
Jasio: bo pigor mnie na to naprowadził

reasumujac jak bd wygladał ten przykład
5 mar 22:57
sylar: dziedzina
x∊(0,1)u(1,4)u(4,∞)
rozwiąż to:
(log(x−1))(3−3x)2(x−4)2≥0
5 mar 23:03
sylar: masz rozwiązać to co wcześniej napisałem
5 mar 23:05
Jasio: no ale 3−3x mogę zapisac jako 1−x? i nie widzę sensu podnoszenia do 2
5 mar 23:06
pigor: ... a więc np. tak :
D: x>0 i 3−3
x≠0 i x−4≠0 ⇔ x>0 i 3
x≠3
1 i x≠4 ⇔
x∊(0;1)U(1;4)U(4;+∞)=D ,
ale
logx−1=0 ⇔ logx=1 ⇔ x=10 , więc badam
4 przedziały w których :
(logx−1)(3−3
x)(x−4) ≥0 ⇔
x∊(0;1) i (−)(+)(−) ≥0
lub x∊(1;4) i (−)(−)(−)< 0
lub x∊(4;10> i (−)(−)(+) ≥0
lub x∊(10;+
∞) i (+)(−)(+)< 0 ⇒
(logx−1)(3−3
x)(x−4) ≥0 ⇔
x∊(0;1)U(4;10> − szukany zbiór rozwiązań nierówności ...
5 mar 23:28
Jasio: no i dzięki
5 mar 23:32