Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach...
Marcins: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach: A= (0,0,1) , B=(3,0,0) , C=(0,−5,0)
5 mar 22:07
Krzysiek: możesz skorzystać z iloczynu wektorowego
5 mar 22:11
Marcins: Ale czy mógłbyś mi to napisać jak to zrobić?
Z góry dziękuje.
5 mar 22:13
pigor: ... np. tak : wektory
AB=[3,0,−1] i AC=[0,−5,−1] , to
PΔ=12 ||ABxAC||= ?, gdzie wyznacznik |ABxAC|=
| i j k |
=|3 0 −1| = −15k+3j −5i = [−5,3,−15] ⇒
PΔ= 12||ABxAC||=
|0 −5 −1|
| | 1 | |
= 12√(−5)2+32+(−15)2 = 12√25+9+225 =u |
| √259 ≈ 12*16=8 − − |
| | 2 | |
szukane
pole Δ . ...
5 mar 23:59