Dziedzina i miejsca zerowe funkcji
Proszę o pomoc, nie umiem :(: Proszę o pomoc, zupełnie tego nie umiem bo byłem chory.

Określ dziedzinę i miejsca zerowe:
5 mar 21:56
Aga1: Mianownik≠0, wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia≥0
5 mar 22:01
pigor: ... np.
a) D: x
2−16≠0 i 3−x ≥0 ⇔ x
2≠16 i x≤ 3 ⇔ |x|≠4 i x≤ 3 ⇔ x≠−4 i x≠4 i x≤ 3 ⇔
x< −4 i −4< x≤ 3 ⇔
x∊(−∞; −4) U (−4;3>=D − szukana dziedzina ,
zaś f(x)=0 ⇔ 3−x=0 ⇔
x=3∊ D − szukane miejsce zerowe funkcji f ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) D: |x−2|+2 >0 ⇔
x∊R=D − szukana dziedzina ,
zaś f(x)=0 ⇔ x
2−5x=0 ⇔ x(x−5)=0 ⇔
x∊{0,5}⊂D=R − szukane miejsca zerowe ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) , d) D: patrz a) , b) analogicznie . ...
5 mar 22:14
Proszę o pomoc, nie umiem :(: A mi się wydaje, że w przykładzie a) powinno być:
x2 − 16 ≠ 0
x2 ≠ 16
x ≠4 ∧ x ≠ −4
D: R−{−4;4}
5 mar 22:19
pigor: ... to tylko ci się − niestety − tak wydaje , bo dziedzina to taki zbiór argumentów dla
których f ma sens (jest określona) , a więc twoje to za mało

podstaw sobie np x=5 pod pierwiastek w liczniku i co powiesz o "swoim" pierwiastku w "twojej"
dziedzinie D

. ...
5 mar 22:33
aaa:
5 mar 22:42