Tereska: wyznacz miarę łukową kątów
15stopni,30stopni,150stopni,240stopni,315stopni.
Prosze pomóżcie mi to zrobic
8 maj 17:09
ASDF: http://upload.wikimedia.org/math/c/2/c/c2cd77059ab97e44b38d771b60de1193.png
Podstawiasz, liczysz i skracasz.
Bądź też z proporcji:
2π - 360
x - 15
2π * 15 30π π
x=------------- = --------- = ----
360 360 12
2π - 360
x - 30
2π * 30 60π π
x=------------- = --------- = ----
360 360 6
2π - 360
x - 150
2π * 150 300π 5 π
x=------------- = --------- = ----
360 360 6
2π - 360
x - 240
2π * 240 480π π
x=------------- = --------- = 1----
360 360 3
2π * 315 630π 3π
x=------------- = --------- = 1----
360 360 4
8 maj 18:39