wyznacz rownanie prostej
shersken: wyznacz równanie prostej, która przechodzi przez punkt A=(6, −4) i przecina oś OX pod kątem 120
stopni. Ok, x i y podstawiamy do wzoru, ale co robimy z tym katem? skad wiemy czy funkcja
będzie rosnąca, czy nie? bo przeciez moze przeciac ox pod katem 120 stopni jako rosnaca lub
malejaca
5 mar 21:43
Daduś : Wiec prawdopodobnie będą dwa przypadki

juz nie pamietam czy jakoś szczególnie się to
uwzględniało z ktorej strony ale ja osobiscie napisalbym dwa rozwiazania
5 mar 21:45
shersken: no wlasnie sek w tym, ze w odpowiedziach jest tylko jedna opcja
5 mar 21:47
Aga1: Y=ax+b−−−równanie prostej w postaci kierunkowej
a=tg1200=tg(1800−600)=−tg600=−√3
y=−√3x+b, wylicz b.
5 mar 21:59
shersken: zapomnialem o tym wzorze, super, dzieki wielkie
5 mar 22:10