Trygonometria
1: Rozwiąż równanie:
cos3x + sin3x = cosx + sinx
przeniosłem to w ten sposob:
cos3x−cosx=sinx−sin3x
później skorzystam ze wzrorów, ale co dalej
5 mar 21:39
ZKS:
| | √2 | |
sin3x + cos3x = sinx + cosx / * |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
sin3x * |
| + |
| * cosx = sinx * |
| + |
| * cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
sin3xcos |
| + sin |
| cosx = sinxcosx |
| + sin |
| cosx |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
sin(3x + |
| ) = sin(x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Skorzystałem z sinxcosy + sinycosx = sin(x + y)
Dokończ.
5 mar 21:43
Daduś : Na to samo (chyba wyjdzie) jak podniesiesz do kwadratu

tylko ze wyjdzie sin(6x)=sin(2x) i
tutaj nie jestem pewien poprawoności tego podnoszenia
5 mar 21:47
ZKS:
A skąd wiadomo że na przykład sin3x + cos3x < 0 ?
5 mar 21:48
Daduś : Juz dawno nie miałem z tym styczności. Ale nie jest tak że skoro jest to równość to można
podnosić do kwadratu?
5 mar 21:50
1: Ja robiłem to takim sposobem
cos3x+sin3x=cosx+sinx
−2 sin(2x) sinx = 2cos2x sin(−x)
−2 sin(2x) sinx = −2cos(2x) sinx
sinx(sin2x − cos2x)=0
czy taki sposob jest dobry

i jezeli tak to co zrobic z tym wyrazeniem w nawiasie?
5 mar 21:50
Eta:
Dokładnie .....ok
5 mar 21:52
Eta:
| | π | |
sinx=0 v sin2x= sin( |
| −2x) |
| | 2 | |
5 mar 21:53
ZKS:
Napisz jak otrzymałeś −2sin(2x)sinx.
5 mar 21:54
Eta:
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ= −2 sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 21:56
ZKS:
Właśnie myślałem i myślałem jak z sin3x + cos3x powstało tamto a to zostało przeniesione.
5 mar 21:59
Eta:
Dokładnie .....
5 mar 21:59
1: cosx − cosy = −2sin3x+x2*sin3x−x2 no i właśnie z tego wzoru skorzystałem
5 mar 22:00
Eta:
ok
5 mar 22:00
ZKS:
Dobrze że nasz ekspert wszystko widzi.
5 mar 22:00