oblicz prawdopodobieństwo
mat109: Na ławeczce gimnastycznej usiadło w sposob losowy 8 osób, w tym Kasia, Ania i Ewa, oblicz
prawdopodobieństwo tego, że Ania znajduje się między Kasią i Ewą, ale dzieli ją od nich zawsze
jedna osoba.
5 mar 21:10
Aga1:
Wszystkie osoby siadają na ławeczce
IΩI=8!
K X A X E X X X−−−−5!Kasia Ania i EWA siedzą na wyznaczonym miejscu, a pozostali jak kto
chce. mogą przesuwać się wszyscy o jedno miejsce w prawo jeszcze 3 razy.
E X A X K X X X−−−5!−−zamieniają się miejscami tylko Kasia z Ewą.
IAI=2*4*5!
P(A)={IA}{IΩI}
5 mar 22:21