Wyrazy pierwszy i drugi ciągu geometrycznego są pierwiastkami równania x^2-4x+3=
Zzz: Proszę o pomoc
Wyrazy pierwszy i drugi ciągu geometrycznego są pierwiastkami równania x
2−4x+3=0. Oblicz sumę
czterech początkowych wyrazów tego ciągu. Rozpatrz 2 przypadki.
Z góry dziękuję
5 mar 20:55
K.: hmmm, zaraz Ci podam, tylko muszę się zastanowić...
5 mar 20:56
Daduś : Wyliczasz delte i pierw. x1=a1 x2=a2 stosunek a2 do a1 to q wzor na sume ciagu masz. Drugi
przypadek jest ze x1=a2 a x2=a1 koniec
5 mar 20:58
Zzz: x
2−4x+3=0
Δ=b
2−4ac
Δ=−4
2−4*1*3
Δ=16−12=4
√Δ=2
x1=
−b−√Δ2a
x1=1
x2=3
a2a1=q
Mogłabym prosić o dalsze wskazówki
5 mar 21:15
Daduś : | | a1(1−g4) | |
No wiec 1 przyypadek a1=1 a2=3 q=3 S4= |
| |
| | 1−q | |
a drugi a
1=3 a
2=1 i analogicznie
5 mar 21:19
Zzz: Dziękuję bardzo
5 mar 21:24