Które wyrazy ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a1 = 9 i różnicy r = 5 nal
Judytaa: Bardzo proszę o pomoc, mam jutro ważny test, a nie umiem wykonać tego zadania:
Które wyrazy ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a1 = 9 i różnicy r = 5 należą do
przedziału (−300, −200)
z góry dziękuję bardzo, pozdrawiam.
5 mar 20:54
Daduś : na pewno dobrze przepisałaś?
5 mar 20:56
Judytaa: tak sądzę... dane mogą sie jedynie różnić, bo mam 2 podpunkty:
Bardzo proszę o pomoc, mam jutro ważny test, a nie umiem wykonać tego zadania: Które wyrazy
ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a1 = 13 i różnicy r = 3 należą do przedziału (80,
240)
5 mar 20:59
Daduś : w pierwszym co napisalas żadne skoro a1=9 a r=5 to kazdy wyraz ciagu bedzie wiekszy od 9 wiec
nie bedzie należalo do ujemnego przedzialu.
5 mar 21:00
krystek: 80<an<240
5 mar 21:01
Daduś : w drugim piszesz wzor na an=a1+(n−1)r=13+3n−3=10+3n
i teraz n nalezy do liczb calkowitych i rozwiazujesz nierownoc 80<an<240
5 mar 21:03