Zbadaj monotoniczność ciągu: an = U{ 3n - 1 }{ n } z góry dzięki oczywiście :)
Kinia: Proszę o pomoc
| | 3n − 1 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu: an = |
| |
| | n | |
z góry dzięki oczywiście
5 mar 20:44
Krzysiek: zbadaj znak: an+1 −an
5 mar 20:47
Kinia: nie rozumiem za bardzo ...
5 mar 20:51
Tad:
jeśli różnica a
n+1−a
n jest dodatnia to ciąg jest rosnący .. jeśli ujemna to malejący −
5 mar 20:56
Tad:
Można też tak ...
| | 3n−1 | | 1 | |
an= |
| =3− |
| ... i z tego widzisz, że ciąg jest zbieżny od 2 do 3 |
| | n | | n | |
5 mar 21:02