między liczbami 7 i 875 wstaw dwie takie liczby, aby wszystkie były kolejnymi wy
Kinia: Proszę o pomoc!

między liczbami 7 i 875 wstaw dwie takie liczby, aby wszystkie były kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego.
5 mar 20:19
Agniesia: a1 = 7
a4 = 875
a4 = a1 * q3
a2 = a1*q
a3 = a2*q
5 mar 20:20
Kinia: dziękuję bardzo
5 mar 20:27
Eta:
| a4 | | 875 | |
| = q3 ⇒ q3= |
| ⇒ q3=125 ⇒ q=5 |
| a1 | | 7 | |
7,
7*5,
7*25, 875
5 mar 20:30
Kinia: już sama do tego doszła, dziękuję, mam jeszcze kilka innych zadań, których nie potrafie
wykonać, może ktoś chciałby mi pomóc?
z góry dziękuję!
5 mar 20:31