Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 180, które przy dzieleniu
Kinia: To może jeszcze jedno? na prawdę jestem beznadziejna z matematyki ...

Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 180, które przy dzieleniu przez 3 dają
resztę 2.
5 mar 20:14
Agniesia: a1 = 2
an = 179
masz ciąg arytmetyczny.
5 mar 20:15
Eta:
Achhh

2,5,...... , 179 a
1=2 r= 3 a
n= 179
| | an−a1 | |
n= |
| +1= ........... = 60 |
| | r | |
| | a1+an | |
S= |
| *n=............ |
| | 2 | |
5 mar 20:22
Eta:
5 mar 20:22
5 mar 20:23
Eta:
5 mar 20:24
Kinia: a zamiast n w ostatnim co musze podstawić? 179?
5 mar 20:24
Kinia: a zamiast n w ostatnim co musze podstawić? 179?
5 mar 20:24
Eta:
an= a1+(n−1)*r
179= 2+(n−1)*3 ⇒ n=........... = 60
5 mar 20:27
Kinia: dzięki!
5 mar 20:35