Odchylenie standardowe.
piorun: W tabelach podano liczby punktów zdobytych przez zawodników pewnej drużyny w czasie dwóch
setów meczu siatkówki. Oblicz odchylenie standardowe liczb punktów zdobytych w każdym secie.
Oceń na tej podstawie, w którym secie zawodnicy grali w bardziej wyrównany sposób.
I set
liczba punktów : 1 2 3 4 5
liczba zawodników: 2 3 1 1 2
II set
liczba punktów: 2 4 5 6
liczba zawodników: 2 1 2 1
5 mar 20:11
Mila: Oblicz średnią arytmetyczną, to dalej Ci policzę.
5 mar 22:12
piorun: | 1+2+3+4+5 | | 15 | |
| = |
| = 1,875 I set. |
| 1+3+1+1+2 | | 8 | |
| 2+4+5+6 | | 17 | |
| = |
| = 2,83 II set |
| 2+1+2+1 | | 6 | |
6 mar 20:26
Mila: Źle policzyłeś średnią punktów.
| | 2*1+3*2+1*3+1*4+2*5 | | 25 | |
xśr = |
| = |
| ≈2,8 średnia arytmetyczna punktów |
| | 9 | | 9 | |
| | 2*12+3*22+1*32+1*42+2*52 | | 89 | |
δ2= |
| = |
| ≈9,89−2,82=9,89−7,84=2,05 wariancja |
| | 9 | | 9 | |
δ=
√2,05=1,43 odchylenie standardowe.
Policz drugą grupę a ja sprawdzę.
6 mar 20:59
Mila: | | 2*2+1*4+2*5+1*6 | | 24 | |
xśr = |
| = |
| =4 średnia arytmetyczna punktów |
| | 9 | | 6 | |
| | 2*22+1*42+2*52+1*62 | | 110 | |
δ2== |
| = |
| ≈18,3−42=2,3 wariancja |
| | 6 | | 6 | |
δ=
√2,3=1,52 odchylenie standardowe.
Policz teraz sam i wyciągnij wniosek
6 mar 21:12
piorun: I set:
δ=√2,05=1,43
II set:
δ=√2,3=1,52
W którym secie grali w bardziej wyrównany sposób... Jak to sprawdzić?
6 mar 22:01
Mila: Odchylenie standardowe mówi, jakie jest odchylenie od średniej , tam gdzie mniejsze, to
bardziej wyrównany poziom.
6 mar 22:07
piorun: No to w I secie grają w bardziej wyrównany sposób...
6 mar 22:23
Mila: Tak.
6 mar 22:25
6 mar 22:34
Mila: Cena 1kWh energii elektrycznej w taryfie dziennej jest równa 0,18 zł, a w taryfie nocnej 0,15
zł. Wiedząc, że średnia cena 1kWh energii elektrycznej wynosi 0,16 zł, oblicz, ile godzin w
ciągu doby trwa taryfa nocna, a ile dzienna.
n − liczba godzin taryfy nocnej
24−n liczba godzin taryfy dziennej
| 0,15 *n+0,18 *(24−n) | |
| =0,16 |
| 24 | |
0,15n + 4,32 − 0,18n =0,16*24
−0,03n=3,84−4,32
−0,03n=−0,48
n=16 liczba godzin taryfy nocnej
24−n=8 liczba godzin taryfy dziennej
6 mar 22:46
Mila: Napisz sprawdzenie.
6 mar 22:47
piorun: nie rozumiem tego...
7 mar 17:35
Mila: 16*0,15 =opłata za nocne godziny
8*0,18 = opłata za nocne godziny
dodaj wyniki i podziel przez 24. Ma wyjść 0,16.
7 mar 17:39
piorun: zauważyłem błąd co do odchylenia
Powinien być 1*12 a nie 2*12
7 mar 18:45
Mila:
Według mnie jest zgodnie z tabelką. Masz na myśli inne dane w tabeli?
Zasada: liczba zawodników* pkt 2.
W którym przykładzie?
7 mar 22:22