ównanie stycznych okręgu
adam78: Napisz równania stycznych do okręgu o środku w punkcie S = (−1,1) i promieniu r = pierwiastek z
5 poprowadzonych z punktu A = (2,0) .
5 mar 20:10
elpe: równanie okręgu (x+1)2+(y−1)2=5 A(2,0)
zatem y=ax+b ald pkt a bd 0=2a+b →b= −2a zatem y=2ax−2a
odległość pkt od prostej=r
5 mar 20:18
ejendi:
równanie prostej przez A(2,0):
y−0=a(x−2); y=ax−2a
6 mar 17:35
ejendi:

S = (−1,1); A = (2,0)
SB=
√5
SA
2=(2+1)
2+(0−1)
2=10
AB
2=SA
2−SB
2=5
okrąg S: (x+1)
2+(y−1)
2=5
okrąg A: (x−2)
2+(y−0)
2=5
punkty przecięcia S: i A:
x
2+2x+1+y
2−2y+1=x
2−4x+4+y
2
2x+4x−2y+2−4=0
6x−2y−2=0
y=3x−1 to do równania A:
x
2−4x+4+9x
2−6x+1=5
10x
2−10x=0
x
2−1=0⇒x(x−1)=0⇒x1=0; x2=1
y1=−1; y2=2⇒B(1,2); C=(0,−1)
styczne przez AB i AC
6 mar 23:15