Przyklad ze wzorem skroconego monozenia
Pomocy: (2x)
2 + (2x + 2)
2 + (2x + 4)
2 = 308
Zadania jest z równań i nierówności kwadratowych. Trzeba skorzystać ze wzoru skróconego
mnożenia. Proszę aby ktoś rozwiązał
5 mar 19:57
Saizou : (a+b)2=a2+2ab+b2
5 mar 19:58
Pomocy: Wzór znam, lecz nie potrafię z niego skorzystać. Mógłbyś mi to rozwiązać? Proszę,,,
5 mar 20:05
TopStudent Irena Teacher: a która to klasa?
4x2+4x2+8x+4+4x2+16x+16−308=0
redukcja i Δ
5 mar 20:09
Pomocy: Dzięki wielkie za pomoc

.
2 klasa gimnazjum, a dostałem takie zadania na korkach....
5 mar 20:11
Agniesia: podaj treść zadania.
5 mar 20:12
Saizou : to w gimnazjum są równania kwadratowe?
5 mar 20:15
Agniesia: własnie pytam o treść zadania
5 mar 20:16
pigor: ... a może chcesz takie rozwiązanie

zauważ, że L − lewa strona danego równania to suma kwadratów 3−ech kolejnych liczb parzystych,
no to łatwo ...

"zgadnąć" (dobrać) takie kolejne liczby parzyste ±8, ±10, ±12 , że
8
2+10
2+12
2=(2*4)
2+(2*4+2)
2+(2*4+4)
2 = L= 64+100+144 = 308 = P ,
lub
(−12)
2+(−10)
2+(−8)
2=[2*(−6)]
2+[2*(−6)+2]
2+[2*(−6)+4]
2 = L= 144+100+64 = 308 = P ,
zatem 2x=8 lub 2x=−12 ⇒
x=4 lub
x=−6 − szukane rozwiązania danego równania .
5 mar 20:31