sin cos daj boże 3-
longman: rozwiąż równanie
sinx + cosx = √2
wiem, że trzeba podnieść wszystko do kwadratu, później po obliczeniu wychodzi mi, że sinxcosx =
1/2
co dalej ?
5 mar 19:40
TopStudent Irena Teacher: 2sinx*cosx=sin2x
5 mar 19:43
longman: a skąd to się wzięło ?
5 mar 19:44
longman: podciagam
5 mar 19:47
elpe: jezeli bierzesz wszystko pod kwadrat to masz cos2+2sinxcos+sin2=2
sin2x+cos2x=1 czyli zostaje ci 2sinxcos a to jest w innym zapisie sin2x
5 mar 19:49
longman: już rozumiem. dzięki
5 mar 19:53
elpe:
5 mar 19:54