ffff
majki: Hej jak narysować wykres funkcji f(x)= log
3(3x−3)
5 mar 19:39
M:
11 lut 06:05
Bo_ra:
Teraz narysujesz w programie do rysowania wykresów .
Dawniej robiło się tabelkę i na papierze milimetrowym robiło się wykres
11 lut 11:55
random: f(x) = log3(3x−3)
Upraszamy:
log3(3x−3) = log3(3(x−1)) = log3(x−1) + log33 = log3(x−1) + 1
Czyli f(x) = log3x przekształcone o wektor [1, 1].
Rysowanie:
1) Narysuj wykres log3x. Zacznij od zaznaczenia charakterystycznych punktów, np.: (1/3, −1),
(1,0), (3, 1), (9, 2), etc. Resztę dorysuj na oko.
2) Potem przekształć wykres o wektor [1, 1]
11 lut 18:03