Geometria analityczna
Kasia: Mam problem z zadaniem

Znajdz zbior srodkow wszystkich okregow przechodzacych przez punkt (3,2) i stycznych do osi OX.
5 mar 19:36
Kasia: prosze o pomoc
5 mar 20:03
Kasia: Ktoś ambitny?
5 mar 20:18
elpe: a ile mozesz miec stycznych do osi OX
5 mar 20:26
Kasia: i styczny do osi przepraszam za błąd
5 mar 20:27
elpe: pkt A (3,2) okrąg jest styczny do osi ox w pkt (3.0)
| | 3+3 | | 2 | |
SAB=( |
| , |
| ) SAB=(3,1) okrąg ma równanie (x−3)2+(y−1)2=1 |
| | 2 | | 2 | |
tu odc AOX=d
2 przypadek odc Aox=r
srodek okręgu A(3,2) r=2 zatem równanie okręgu (x−3)
2+(y−2)
2=4
tak to widzę

ale juz jestem zmęczony takze moze byc zle

Ty mysl ja ide spac
5 mar 20:41
ejendi:
miejscem tym jest parabola o kierownicy y=0, ognisko punkt (3,2)
równanie paraboli
x² − 6x − 4y = −13
tylko wyprowadzić, narazie ?!
dwa punkty symetryczne względem x=3
P1(3−2,2) i P2(3+2,2)
wierzchołek W(3,2−1)
5 mar 21:40
Mila: S=(a,b)−środek okręgu
(3−a)
2+(2−b)
2=r
2 Rownanie okręgu przechodzącego przez punkt (3,2)
Warunek styczności to r=b (r równy drugiej współrzędnej środka)
(3−a)
2+(2−b)
2=b
2
| | 1 | | 6 | | 13 | |
stąd b= |
| a2− |
| a+ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 6 | | 13 | |
czyli y= |
| x2− |
| x+ |
| parabola |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 mar 22:06
ejendi:
z P1,P2,W
po podstawieniu do y=ax2+bx+c
uład równań
a b c
1 1 1 2
25 5 1 2
9 3 1 1
w wa wb wc
16 4 −24 52
a=wa/w= 0,25
b=wb/w= −1,5
c=wc/w= 3,25
po wymnożeniu przez 4 jest równanie, które podałem
5 mar 22:10
ejendi:
Mila!, wejście smoka, tego chwytu nie znałem, pięknie.
5 mar 22:21
Mila: Ejendi , miło mi! Pozdrawiam, Twojego też nie znam, albo raczej nie chcę, nie lubię
"kierownicy".
5 mar 22:32
aaa:

∫
5 mar 22:46
aaa: czolg
5 mar 22:46