matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka funkcji wymiernej
Malwina:
x
3
∫ =
x
2
−3x+2
5 mar 19:29
Krzysiek:
x
3
=x(x
2
−3x+2) +3x
2
−2x =x(x
2
−3x+2) +3(x
2
−3x+2) +7x−6 rozbijasz na 3 całki, w trzeciej rozbijasz ułamek na ułamki proste
5 mar 19:38