czy to na pewno tak się rozwiązuje?
astra: Niech mi ktoś powie czy dobrze to policzyłam :
Mam dwa punkty
D(3,4)
B(4,1)
I muszę wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty
Korzystam ze wzoru:
(x2−x1)(y−y1)−(y2−y1)(x−x1)=0
(4−3)(y−4)−(1−4)(x−3)=0
1(y−4)−(−3)(x−3)=0
y−4+3x−9=0
y=−3x+13
Dobrze?
5 mar 19:24
elpe: a nie łatwiej tak
równanie ogólne y=ax+b
D(x,y) czyli
4=3a+b
1=4a+b → b=1−4a
zatem 4=3a+1−4a 3=−a
a=−3 b=1+12=13
masz dobrze

y=−3x+13
5 mar 19:28
TopStudent Irena Teacher: ok
5 mar 19:30
astra: 
dzięki
5 mar 19:31