Rówaninie z parametrem zad 4 z mat. roz. sierpień 2010
Przemek: Witam,
Walczę z tym zdankiem i coś mi nie wychodzi, a nigdzie w internecie nie mogę znaleźć
odpowiedzi.
Ustaliłem, że równanie ma 2 różne pierwiastki dla m ∊ (− 4/3; 4), jednak potem wychodzi mi coś
takiego:
x2 − (m − 4)x + m2 − 4m = 0
Δ = −3m2 + 8m + 16,
m1 = 4, m2 = −4/3
x1 = ((m − 4) − √Δ)/2
x2 = ((m − 4) + √Δ)/2
x1 + x2 = 2(m − 4)/2
m − 4 < 2 m2 − 3
czyli
2m2 − m + 1 > 0
delta oczywiście jest ujemna, nie mogę znaleźć błędu
5 mar 19:14
PAULINA: Mozesz mi pomuz z maty chodzi o ulamki ?
5 mar 19:26
Mila: z czego wynika nierówność m−4<2m2−3
5 mar 21:27