Równanie wymierne
sandrinaaa: Do wykonania pewnej pracy zatrudniono y robotników , którzy pracowali przez x godzin. Gdyby
zatrudniono o 6 osób więcej, praca zostałaby ukończona w czasie o 30%krótszym. Która równość
opisuje to zadanie ?
A. xy=0,7x(y+6)
B. x/0,3x = (y−6)/y
C. xy= 0,3x(y+6)
D. x/0,7x = (y−6)/y
I proszę wytłumaczcie mi dlaczego akurat taka odpowiedź a nie inna.
5 mar 19:07
dominiczek: odp: A
praca=x*y
ponieważ praca wykonywana przez y robotników wykonana zostałaby w czasie x (praca=x*y).
i teraz tak, gdyby zatrudniono o 6 robotników więcej (czyli y+6) to praca zostałaby wykonana w
czasie o 30% krótszym (czyli x−0.3x=0.7x). czyli po zatrudnieniu tych dodatkowych robotników
wzór na pracę= 0,7x(y+6).
jeszcze coś niejasne
5 mar 22:12
sandrinaaa: Dziękuję ślicznie. Wszystko jasne
5 mar 22:15
dominiczek: nmzc
5 mar 22:17
sandrinaaa: Jak możesz zerknąć na inne moje zadania dodane bez rozwiązań jeszcze to byłoby fajnie
5 mar 22:34