matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
vv
tonystark:
2
liczby 3
x
+
, 3
x
, 3
x−1
tworzą ciąg geometryczny oblicz x.
9
a
2
a
4
Doszedłem do takiej postaci (korzystałem z
=
) 3
2x
= 3
2x−1
+
a
1
a
3
3
x−3
*2 ale dalej nie wiem co z ta 2 zrobic pomozecie ?
5 mar 19:06
Beti:
podstaw: 3
x
=t, t>0
1
1
t
2
=
t
2
+2*
*t
3
27
2
2
t
2
−
t = 0
3
27
2
1
t(t −
)=0
3
9
t=0 −
sprzeczne z t>0
1
t=
9
1
więc: 3
x
=
9
x = −2
5 mar 19:33