matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
x:
Rozkład czynników: jakbyście rozłożyli to? 4x
4
− 13x
2
+3 ?
5 mar 19:03
Beti:
x
2
=t, t≥o 4t
2
−13t+3 Δ = 169−48=121
√
Δ
=11
1
t
1
=
, t
2
=3
4
1
1
więc: x
2
=
→ x=±
4
2
lub x
2
=3 → x=±
√
3
1
1
wielomian ma postać: 4(x−
)(x+
)(x−
√
3
)(x+
√
3
)
2
2
5 mar 19:11