ciągi
leydi: oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 5 które są dwucyfrowe. zrobiłam tak:
10=5*2, 15=5*3, 20=5*4, ... ,95=5*19
S18= 10+952 *18=945
co dalej z tym zrobić?
5 mar 18:57
Krzysiek: a co chcesz dalej z tym robić? obliczyłaś sumę, więc koniec zadania.
5 mar 19:00
Aga1: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych 10, 11, 12, ...99,
Od tej sumy odejmij sumę wcześniej wyliczoną
5 mar 19:04
leydi: właśnie to nie jest koniec, bo zła odpowiedź wyszła, ma być 3960
5 mar 19:04
Krzysiek: nie zauważyłem, że tam jest
niepodzielnych
5 mar 19:06
leydi: czyli będzie 10+992 * ile = ?
5 mar 19:07
Aga1: Wszystkich liczb dwucyfrowych jest 90, więc*90.
5 mar 19:23
Kamcia: ale tu nie może być 10 , bo 10 jest podzielne przez 5 ,więc najmniejsza to 11
3 kwi 19:51