Rozkład czynników
x: jakbyście rozłożyli to? 4x4 − 13x2 +3 ?
5 mar 18:57
pigor: np. tak :
| | 13−11 | | 1 | | 13+11 | |
4x4−13x2+3=0 i Δ=121, ⇒ x= |
| = |
| lub x= |
| = 3 , zatem |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4x4−13x2+3=4(x2− |
| )(x2−3)= 4(x− |
| )(x+ |
| )(x− √3)(x+ √3) ... |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
5 mar 19:16
Paweł O: za x2 wstawiasz zmienna pomocnicza t np
5 mar 19:18
TopStudent Irena Teacher: podstawienie x2=t
4t2−13t+3=0
Δ=(−13)2−4*4*3=121
√Δ=11
t1=(13−11)/2=1
t2=(13+11)/2=12
x2=1 ⇒ x1=1 lub x2=−1
x2=12 ⇒ x3=2√3 lub x4=−2√3
5 mar 19:25