parabola u gory czy na dole ramionami?
marta s: Rozwiaz nierownosc:
x2+2x−1≥0
5 mar 18:53
Tyrla: delta i liczysz a parobola bedzie miala u gory ramiona
5 mar 18:54
marta s: delta wychodz 8
5 mar 18:56
Tyrla: no i tak x1 i x2 liczysz ze wzoru
5 mar 18:57
marta s: jaki to pierwiastek?
5 mar 18:57
Tyrla: 2√2
5 mar 18:58
marta s: dzieki
5 mar 19:00
Paweł O: delta=2√2
x1=1−√2
x2=1+√2
5 mar 19:00
marta s: dzieki
5 mar 19:02
pigor: ... lub tak :
x
2+2x−1 ≥0 ⇔ x
2+2x+1−2 ≥0 ⇔ (x+1)
2 ≥
√22 ⇔ |x+1| ≥
√2 ⇔
x+1≤−
√2 lub x+1 ≥
√2 ⇔
x≤−1−√2 lub x≥−1+√2 ⇔
x∊(−∞;−1−√2< U <−1+√2;+∞) − szukany zbiór rozwiązań . ...
5 mar 19:04