równanie z wartością bezwzlędną
Klepis: Rozwiązaniem równania (|x|−2)/(1−|x|) + 6/7 = 0 są liczby:
a) −20/13 i 20/13 , B)−20 i 20 C) −8/13 i 8/13 D ) −8 i 8
5 mar 18:52
Saizou : | IxI−2 | | 6 | |
| + |
| =0 chodzi o taki zapis |
| 1−IxI | | 7 | |
5 mar 18:53
Klepis: tak dokladnie, wie ktos jak tego typu zadania rozwiązywac ?
5 mar 19:49
Saizou : wyznacz dziedzinę pomnóż przez 7, następnie pomnóż prze 1−IxI
5 mar 19:51
pigor: ... np. tak : jęsli tylko 1−|x|≠0 ⇔ |x|≠1 ⇔
x∊R\{−1,1} ,
to w tym zbiorze :
| |x|−2 | | 6 | | |x|−2 | | 6 | |
| + |
| =0 ⇔ |
| =− |
| ⇔ 7|x| −14=−6−6|x| ⇔ |
| 1−|x| | | 7 | | 1−|x| | | 7 | |
| | 20 | |
13|x|=20 ⇔ |x|= |
| ⇔ x=−1713 lub x=1713 . ...  |
| | 13 | |
5 mar 19:58
Klepis: pigor, a nie dodałeś o jednego minusa za dużo ? Mi wychodzi x=−8 i x=8
5 mar 20:19