wartość c w funkcji kwadratowej
Nike: hej, hej− mam takie zadanko;
O funkcji kwadratowej f(x)=−0,5x
2−c wiadomo, że przyjmuje wartości ujemne dla każdego
argumentu. Zatem c może mieć wartość równą ........

jak mam to rozw.

proszę o wytłumaczenie
5 mar 18:41
Tragos: a = −0,5x < 0
zatem parabola ma ramiona skierowane w dół
przyjmuje same wartości ujemne, więc jej wykres leży pod osią OX, czyli tak naprawdę ta funkcja
nie ma miejsc zerowych
Δ < 0
0 − 4*(−0,5)*(−c) < 0
−c < 0
c > 0
5 mar 18:45
Tragos: a = −0,5
5 mar 18:46
pigor: ... otóż, f ma wykres − parabolę ramionami do dołu , a=−0,5<0 , więc warunki zadania będą
spełnione ⇔
c >0 , czyli (patrz wzór f)
c∊R+− ma jakąś wartość dodatnią, co tu
z wzoru funkcji f wynika, że jedno z ramion paraboli przecina ujemną półoś Oy . ...
5 mar 18:55