Funkcje trygonometryczne
Jakub: Pani kazała nam zredukować do "ładnego kąta" a nie obliczać po kolei z tablic
(cos52o−cos38o)2+2sin38o*sin52o−cos180o
5 mar 18:31
Aga1:
cos520=sin(900−520)=sin380
cos1800=−1
5 mar 18:35
Beti: cos38o = cos(90o − 52o) = sin52o
sin38o = sin(90o − 52o) = cos52o
= (cos52 − sin52)2 + 2cos52sin52 − (−1) = cos252 − 2cos52sin52 + sin252 + 2cos52sin52 + 1 =
1+1=2
5 mar 18:38
Jakub: A skąd wziąłeś −2cos52sin52
5 mar 18:43
Beti: ze wzoru skróconego mnożenia:
(a−b)2 = a2 −2ab+b2
5 mar 18:46
Jakub: Ano tak

.Dzięki
5 mar 18:48