zad
megi: Dane są punkty które leżą na okręgu , oblicz promień tego okręgu A=(3,4) B(0,3) C(1,0)
5 mar 18:30
M:
11 lut 06:06
Bo_ra:
Równanie okręgu o środku S=(a,b) i promieniu (r) ma pstac
x2+y2−2ax−2by+a2+b2−r2=0
Oznaczmy c=a2+b2−r2
Wtedy równanie to bedzie miało postac
x2+y2−2ax−2by+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A=(3,4)
B=(0,3)
C=(1,0)
Punkty te musza spełniać to równanie
{9+16−6a−8b+c=0
{0+9−0a −6b+c=0
{1+0−2a−0b+c=0
{−6a−8b+c=−25
{ −6b+c=−9
{−2a +c=−1
a=2 b=2 c=3
a2+b2−r2=3
4+4−r2=3
−r2=−5
r2=5 r=√5
11 lut 11:46
Mila:

A=(3,4), B(0,3) ,C(1,0)
)
BA
→=[3,1], BC
→=[−1,−3]
BA⊥BC⇔ΔABC jest Δprostokątnym
2)
Srodek AC jest środkiem okręgu opisanego na ΔABC
S=(2,2)
R=
√5
11 lut 15:59