trzeba cos rysowc czy tylko podac ile wynosi x ile y?
marta s: Rozwiaz uklad rownan:
y=x2−5x+10
y−1=x
5 mar 18:29
Saizou : masz wyznaczony x i teraz go podstaw:
y=(y−1)2−5(y−1)+10
5 mar 18:30
marta s: oki i co dalej?
5 mar 18:32
Beti: abo prościej: przekształcasz drugie równanie: y=x+1
i podstawiasz do pierwszego:
x+1 = x2−5x+10 − równanie kwadratowe(po uporządkowaniu)
5 mar 18:32
marta s: bo tu wychodzi y2 i jak to dalej obliczyc?
5 mar 18:33
Saizou : oblicz y i podstaw, aby wyliczyć x
5 mar 18:33
Saizou : równie kwadratowe
5 mar 18:34
marta s: i co dalej z x1i x2 co mam z nimi zrobic?
5 mar 18:35
Saizou : i teraz 2 wersje wydarzeń(jak masz wyznaczane x)
y1=x1+1 lub y2=x2+1
5 mar 18:37