Równanie kwadratowe
sandrinaaa: Jeśli przedmiot opuszczony z wysokości h metrów uderzy w ziemię po czasie t sekund,to te dwie
wielkości są związane ze sobą wzorem h=5t2. Korzystając z tego wzoru,oblicz czas, po jakim
przedmiot opuszczony z wysokości 45 metrów uderzy w ziemię. Z jakiej wysokości opuszczono
przedmiot, jeśli wiadomo, że uderzył w ziemię po 5 sekundach ?
Proszę o dokładne rozpisanie zadania.
5 mar 18:12
werner2010: a) 5t2=h
t2=h/5
t=√h/5
dla h=45 →t=√45/5=√9=3 sekundy
b) h=5t2
h=5*52=5*25=125 metrów
6 mar 23:59
sandrinaaa: dzięki
7 mar 00:03