oblicz niewiadome;
x wyszlo mi;
9/x+2+4=3/4
x=6
3/4=c/2
c=1,5
| 3 | c | ||
= | |||
| 4 | 2+4 |
| 9 | x+6 | |||
x dobrze , tylko ten twój zapis , lub tak : | = | ⇔ x+6=12 ⇔ x=6 ; | ||
| 3 | 4 |
| c | 6 | |||
c źle możesz np. tak : | = | ⇔ c=3*1,5 ⇔ c=4,5 ; | ||
| 3 | 4 |
| e+d | 6 | d | 3 | d | 1 | ||||||
= | ⇒ 1+ | = | ⇒ | = | ⇒ e=2d , więc np. | ||||||
| e | 4 | e | 2 | e | 2 |
| 2+e+d | 9 | 2+3d | 2 | ||||
= | ⇒ | =3 ⇒ 6d=2+3d ⇒ 3d=2 ⇒ d = | , zatem | ||||
| e | 3 | 2d | 3 |
| 2 | 4 | |||
e=2d=2* | ⇒ e = | . ... ![]() | ||
| 3 | 3 |