analityczna
megi: Bardzo prosze o pomocc


Dane są punkty które leżą na okręgu , oblicz promień tego okręgu A=(3,4) B(0,3) C(1,0)
prosze o rozwiązanie krok po kroku
(obliczyłam sobie wysokość, a następnie 2/3h=r i z tego wyszedł mi kosmiczny wynik ..
5 mar 18:03
TopStudent Irena Teacher:
R=(a*b*c)/(4*P) to wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie,
gdzie:
a, b, c to długości boków trójkąta
P to pole tego trójkąta
obliczam długości boków trójkąta:
AB=√32+12=√10
BC=√32+12=√10
AC=√42+22=√20
Jak podstawisz do tw. Pitagorasa to okazuje się, że trójkąt jest prostokątny.
√102+√102=√202
10+10=20
Obliczam pole trójkąta prostokątnego:
P=1/2 √10*√10=5
Podstawiam do wzoru:
R=(√10*√10*√20)/(4*5)=√20/2
5 mar 18:46
megi: nie rozumiem tego zapisu i jest inna odpowiedz do zadania
5 mar 19:56
Mila: przeciwprostokątna =2√5
R=√5
Masz pytania?
5 mar 21:10