ciąg geometryczny
jolka: Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego b
n = 5 / 2
n
Proszę pomóżcie. Siedzę nad tym od pół godz i jak narazie nie przyszedł mi do głowy żaden
logiczny sposób na rozwiązanie, na stronce nie mogę znaleźć nic podobnego
5 mar 17:32
krystek: b
1=..
b
2=
Wylicz q
5 mar 17:36
Beti: | | 5 | | b2 | | 5 | | 2 | | 1 | |
b2= |
| więc q = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | 4 | | b1 | | 4 | | 5 | | 2 | |
5 mar 17:38
jolka: | | 1 − 1128 | |
S7 = 2,5 * |
| i na koniec wychodzi mi wynik −4 123128 a w |
| | 1 − 12 | |
odpowiedziach jest −20
2532
5 mar 17:56
Beti: nie mam pojęcia, czemu wynik jest inny

To jest na tyle proste zadanie, że trudno tu gdzieś zrobić błąd. Chyba, że w treści zad. jest
jakaś pomyłka. np wzór na b
n
5 mar 18:08
jolka: Bn jest napewno dobre. No trudno ale dzieki za pomoc, może rzeczywiście jest pomyłka w zadaniu
5 mar 18:11