.
Tyrla: Tabela przedstawia odpowiedzi pewnej grupy osób na pytanie: Ile razy byłeś w muzeum w ciągu
ostatniego roku?
a) oblicz średnią arytmetyczną wyjśc do muzeum
b) oblicz modę i dominantę tych danych
TABELA:
http://zapodaj.net/c10d10d280b1.gif.html
5 mar 17:26
Tyrla: Chodzi mi tylko o podpunkt b)
5 mar 17:27
Tyrla: w b) trzeba obliczyc mediane i dominante
5 mar 17:31
Tyrla: Pomoze ktos ?
5 mar 17:39
Eff: Pewrnie

a więc mediana ejst to środkowo jednostce szeregu czyli rozpisujemy
12,7,7,3,3,3,2,2,2,2,1,1,1,1,1
czyli mediana mynosi 2
dominanta najwyzsza liczba jednostki badanej w tym przypadku 15 jej odpowiednikiem jest 0

]
5 mar 17:47
Tyrla: A w odpowiedziach mam ze mediana wynosi 1
5 mar 17:47
Eff: hmmm to nei mam pojęcia dlaczego wybacz może liczby masz inaczej wypisane .nie wiem
5 mar 17:50
Tyrla: Srednia mi wyszla = 1,2
dominanta = 0
ale nie wiem skad mediana wyszla 1
5 mar 17:52
Eff: może j1 były wpisane w miejsce 2 nie wiem... mi wychodzi 2 ,
5 mar 17:53
Tyrla: Moze jest blad w odpowiedziach
5 mar 17:54
Eff: albo tak

powodzenia
5 mar 17:55
Tyrla: Podbijam
5 mar 18:48
Tyrla: ?
5 mar 18:54
Tyrla: Prosze aby ktos mi powiedzial czemu mediana wychodzi 1
5 mar 18:58
Tyrla: ?
5 mar 19:04
Tyrla: prosze o pomoc
5 mar 19:09
Aga1: mediana, czyli wartość środkowa( to co jest na środku) wynosi 2, a dominanta, jak sama nazwa
wskazuje(dominuje), to wartość najczęściej występująca, czyli 1.
5 mar 19:09
Tyrla: No ale w odp. pisze ze mediana wynosi 1 a dominanta 0
5 mar 19:11
Tyrla: ?
5 mar 19:17
Aga1: Ale, ale ja podałam dla danych z 17:47
W dla danych z linku
0 ,0 , 0, 0, 0, 0 ,0, 0 , 0 ,0 ,0 , 0, 0 ,0 , 0,1, 1, 1, 1, 1, 1 ,1, 1 ,1,1,1,1,1,2. 2. 2,2,
,2, 2,,2,3,3,3,,4,4,5
Dominuje nad innymi 0,bo najwięcej jest zer. a na środku jest 1.
Dominanta =0
Mediana=1.
5 mar 19:18
Tyrla: Ok. Dziekuje
5 mar 19:19