Notacja wykładnicza
sandrinaaa: a) Można przyjąć, że 10 000 ziaren maku waży 3 gramy. Przedstaw masę 1 ziarnka maku w
kilogramach za pomocą notacji wykładniczej.
b) Największym producentem maku na świecie są Czechy. W 2007 roku wyprodukowano tam
3,3*107 kg maku. Oblicz,ile to ziaren. Odpowiedź zapisz w notacji wykładniczej.
Proszę o dokładne rozpisanie rozwiązania − krok po kroku.
5 mar 17:21
dero2005:
a)
10 000 z = 3 g = 0,003 kg = 3*10
−3 kg
1 z = 0,0003 g = 0,0000003 kg = 3*10
−7 kg
b)
| 3,3*107 | |
| = 1,1*1014 sztuk |
| 3*10−7 | |
5 mar 18:52