Procenty, błędy przybliżeń.
sandrinaaa: Pan Józef wziął kredyt w wysokości 300 000 zł na zakup mieszkania i będzie spłacać go przez 20
lat w równych ratach po 2500zł miesięcznie. Załóżmy,że przez cały okres spłacania kredytu
wysokość rat nie ulegnie zmianie. O ile procent większą kwotę wpłaci w sumie do banku pan
Józef w porównaniu z kwotą,którą pożyczył.
Proszę o dokładne rozpisanie rozwiązania − po kolei.
5 mar 17:15
werner2010: kredyt = 300 000 zł
spłata 20 lat x 12 miesięcy = 240 mięsięcy
spłata po 2 500 zł x 240 miesięcy = 600 000 zł
100% − 300 000 zł
x − 600 000 zł → x=100%*600 000 zł300 000 zł=200%
kwota będzie o 100% wyższa od początkowej
7 mar 19:13