wykaż że liczba a jest kwadratem liczby naturalnej
nieokiełznany: Wykaż, że liczba a = 4444...4888...8 + 1 jest kwadratem liczby naturalnej.
(w zapisie tej liczby czwórek jest n, ósemek także jest n)
5 mar 16:27
nieokiełznany: zaden matematyk tego nie zrobi ?
5 mar 21:32
Eta:
Korzystamy z tego,że:
kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci : 3k lub 3k+1
zatem suma cyfr liczby 4*n+8*n+1 = 12n+1 = 3*(4n)+1
to liczba a jest postaci : 3k+1 czyli jest kwadratem liczby naturalnej
c.n.u
5 mar 22:08
Eta:
Można też tak:
dla n= 1 a= 49= 72
n=2 a= 4489 = 672
n=3 a= 444889= 6672
n= 4 a= 44448889= 66672
itd
4444.....4888....89 = (6666...67)2
5 mar 22:12
rumpek: 
(

)
2
5 mar 22:14
Eta:
@
pigor ...... co Ty na to ? ( dobrze myślę?
5 mar 22:14
Eta:
Hehe

"kwadratowe"

?
5 mar 22:15
rumpek: dwa rozwiązania, jabłko kwadratowe
5 mar 22:15
Eta:
Acha

ok
5 mar 22:16
pigor: ... bardzo fajnie tylko , że to dopiero hipoteza, a więc aby to ...

zamknąć, przydałaby
się tu ...

− niestety − indukcja matematyczna
5 mar 22:20
Eta:
Chodzi mi o ten pierwszy dowód
5 mar 22:22
rumpek: Ogólnie całe zadanie warte uwagi − może być na maturze

No może nie w takiej postaci −
na takim poziomie, ale o podobnej treści.
5 mar 22:24
pigor: pierwszy − jak dla mnie − w porządku .
5 mar 22:24
Eta:
Wiem,że w drugim indukcja
5 mar 22:25
Eta:
Napisałam ten drugi ...bo "fajne " kwadraty liczb wychodzą
5 mar 22:27
5 mar 22:37
Godzio: Poczytaj komentarze pod rozwiązaniem, tam są mini korekty
5 mar 22:39
Eta:
Mój pierwszy dowód jest o wiele prostszy
6 mar 00:20
Godzio:
Twoje dowody zawsze są prostsze od moich
6 mar 00:26
Mila: 3*9=27 nie jest kwadratem liczby naturalnej
3*9 +1 =28 nie jest kwadratem liczby naturalnej
6 mar 13:25
Vax: No niestety, to nie jest równoważność tylko implikacja, tj istotnie, jeżeli liczba jest
kwadratem liczby całkowitej, to musi być postaci 3k lub 3k+1, jednak z tego, że liczba jest
takiej postaci nie wynika, że musi być kwadratem.
6 mar 13:47