Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
M&N: W urnie jest 16 kul żółtych i 12 kul zielonych. Wyjmujemy dwa razy po jednej kuli, bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie wyjęte kule będą takiego samego koloru.
5 mar 15:59
Aga1: Takiego samego koloru, tzn. 2 żółte lub 2 zielone
| | 16*15 | | 12*11 | |
P(A)= |
| + |
| = |
| | 28*27 | | 28*27 | |
5 mar 16:01
coped: | | 240 | | 240 + 132 | | 372 | |
P(A) = |
| + U{132}(756) = |
| = |
| = U{22 * 3 * 31}{22 * 33 |
| | 756 | | 756 | | 756 | |
5 mar 18:08