funkcja liniowa
Jurek: Wykres funkcji y=2x+3 przekształcić przez symetrię względem:
a) początku układu współrzędnych
b) prostej y= −2
Napisz wzór funkcji, której wykresem jest otrzymana prosta
Co mam rozumieć przez punkt a i b?
5 mar 15:54
Jurek: Odświeżam. Wiecie?
5 mar 16:21
Eff: Jeżeli sie nie myle to żeby przekształcić musimy narysować wykres dla funkcji y=2x+3
a więc za x podstaw najlepiej −2, −1, 0, 1, 2 oś x
Co nam da −1, 1, 3, 5, 7 oś y
teraz jrysujemy wykres
5 mar 16:36
Jurek: a) umiem
b) jak to zrobić?
5 mar 16:38
kylo1303: a) Najlepiej znajdz sobie 2 punkty twojej prostej, najlepiej puntky przeciecia Osi OX i OY.
Potem przeksztalc je wzgledem srodka ukladu (ladnie pojda po osiach), rysujesz prosta przez 2
powstale punkty i to jest symetria. Oczywiscie zeby podac wzor powstalej prostej nie musisz
sobie jej rysowac, ale to ulatwi sprawe.
b) sprobuj wykombinowac sam, jak nie to pomoge.
5 mar 16:39
kylo1303: Postaraj sie zrobic tak samo jak opisalem punkt a, tyle tylko ze jeden punkt bedzie nalezal do
y=−2. Drugi wez z osi OY.
5 mar 16:40
Jurek: Kurczę, właśnie podpunktu b nie mogę zrobić. narysujesz mi przykładowy rysunek? Będę wdzięczny.
6 mar 13:48
jurek: Odświeżam.
6 mar 15:30
Aga1: Napisz wzór:
a) w symetrii względem początku układu współrzędnych obie współrzędne zmieniają się na liczbę
przeciwną zamiast x napisz −x, a zamiast y wstaw −y
−y=−2x+3//*(−1)
y=2x−3.
6 mar 16:30
Jurek: No tak, ale podpunkt b jak zrobić?
6 mar 20:20
Jurek: Odświeżam, a jest to ważne, bo mam to na jutro
6 mar 20:29
Aga1: Tu możesz sobie pomóc rysunkiem.
Do prostej y=2x+3 należą np punkty A(0,3)do niego punktem symetrycznym względem prostej
y=−2 jest punkt A'=(0,−7).
Punktem symetrycznym do punktu B(−2,−1) jest B'(−2,−3)
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A' i B'
6 mar 20:32
jurek: Nie rozumiem. Niby jak?
7 mar 09:17
asdf:

zobacz na os i napisz wykres funkcji
7 mar 10:42
asdf: sorry nie tak

zle przeczytalem
7 mar 10:43
Aga1:
7 mar 10:51