uzasadnij
nieumie: uzasadnij, że 2(1+3+32+.....+32010)<32011
proszę o pomoc!
5 mar 15:44
nieumie: proszę proszę
5 mar 15:52
kylo1303: W nawiasie masz ciag geometryczny, o a1=1 i q=3. Wyrazow jest 2011. Skorzystaje ze wzory na
sume c. geo. .
5 mar 15:53
pigor: .... zaoważ, że w nawiasie masz sumę n=2011 wyrazów ciągu geometrycznego (a
n) o a
1=1, q=3 ,
więc
| | 32011−1 | |
L=2(1+3+32+.....+32010)=2*1 |
| =3 2011−1<3 2011= P . ...  |
| | 3−1 | |
5 mar 15:56
nieumie: kłaniam się w podzięce!
5 mar 15:56
Beti: w nawiasie jest suma S
n ciągu geom., w którym:
a
1=1, q=3, a wyrazów jest n=2011 (bo: a
n = 3
2010 = 1*3
n−1 − czyli 2010 = n−1 − czyli n
= 2011)
| | 1−32011 | | 1−32011 | | 1 | |
więc: Sn = 1* |
| = |
| = |
| (32011−1)
|
| | 1−3 | | −2 | | 2 | |
| | 1 | |
wracam do nierówności: 2* |
| (32011−1) = 32011−1 < 32011
|
| | 2 | |
cbdw
5 mar 15:57