| 1 | cos2α | ||
= | |||
| tg2α | sin2α |
| sin | ||
tg = | ||
| cos |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| 1 | cosα | |||
ctgα= | = | |||
| tgα | sinα |
| 1 | cos2α | |||
( | )2=ctg2α= | |||
| tgα | sin2α |
Tzn to powinniscie miec na lekcjach, to sa takie podstawy jesli chodzi o trygonometrie.
Jesli chcesz sam dojsc skad to sie wzielo to narysuj sobie trojkat prostokatny (rys. wyzej).
| a | ||
sinα= | ||
| c |
| b | ||
cosα= | ||
| c |
| a | ||
tgα= | ||
| b |
| b | ||
ctgα= | ||
| a |
| sinα |
| a | ||||||||||
Teraz zauwaz ze | = | , c sie skraca i mamy | =tgα | |||||||||
| cosα |
| b |