pomoc
lele: Przekroje 3 walców są kwadratami,których pola ( cm2) są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego w ilorazie 14.Pole powierzchni całkowitej największego walca jest równe
24πcm2.Oblicz objętość największego i najmniejszego walca.
5 mar 15:35
kylo1303: Masz odpowiedzi? Jesli tak to podaj, zebym sprawdzil czy mam dobrze i wtedy bede pisal.
Tak ogolnie to uzaleznij wszystkie promienie (i tym samym wysokosci H=2r) od jednego z promieni
(ja uzaleznilem od najdluzszego), potem mozna juz wszytsko dalej policzyc,
5 mar 15:52
jajaja: Niestety nie mam odpowiedzi
5 mar 15:54
lele: nie mam odpowiedzi bo to na prace kontrolną jest.
5 mar 15:56
kylo1303: No to napisze jak mi powychodzilo, ty sprawdz sobie potem:
r− promien najmniejszego
R− promiem sredniego
P− promien najwiekszego
Przekroj walca jest kwadratem, czyli H=2r
Wzory ogolne, ale dla walcow o H=2r
Pc= 2*πr2+2πr*H=2πr*(r+H)=2πr*3r=6πr2
V=πr2*H=2πr3
P1 − pole przekroju najmniejszego
P2 − pole przekroju sredniego
P3 − pole przekroju najwiekszego
P3=4P2=16P1
Wracamy do polca calkowitego:
24π=6πP2 → P=2 (promien duzego okregu)
Dalej chyba sobie poradzisz. Napisze ile ci wyszlo to sprawdzimy.
5 mar 16:05
lele: kolego ja nie mśle mam to na jutro a mnie nie było na lekcji rozwiązałbyś?Będę wdzięćzna
5 mar 16:06
kylo1303: P=2
Pole przekroju= 4r
2 (wzor ogolny)
P
3=4*4=16
Z tego mozna policzyc promienie:
P=2
R=1
Majac promienie oblicz objetosc (do tego nie trzeba myslenia)
5 mar 16:11
lele: 12π*2r? nie chyba co?
5 mar 16:15
5 mar 16:18
lele: 2π316tak?
5 mar 16:25
lele: nie to trak 2π38tak?
5 mar 16:28
kylo1303: ehh...
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| 3= |
| * |
| * |
| = |
|
|
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
Sprobuj policzyc najwieksza objetosc
5 mar 16:28
lele: V=2π*23=2π*8/2
π=4 tak?
5 mar 16:32
kylo1303: NIE

Dziewczyno, od kiedy 2
3= 8/2 ? Skad ci sie wzielo dzielenie przez 2?
5 mar 16:34
lele: Nie tak to wziełam 2*2*2=8 a potem podzieliłam przez 2 a π wyszło mi 4 wtedy
5 mar 16:35
kylo1303: V=2π*23=2π*8=16π
5 mar 16:43