analityczna;)
ohayou: 1.Dla jakich wartości parametru k okręgi o równaniach
(x−1)
2+(x−3)
2=1 (x−1)
2+(y+k)
2=k
2
są styczne zewnętrznie (wychodzi mi promien ujemny!..)
2. Przy jakim warunku okrąg o równaniu x
2+y
2+ax+by+c=0 jest styczny do osi OX..
a jest chyba styczny, gdy (x−a)
2+(y−r)
2=r
2.. lub (x+a)
2+(y−r)
2=r
2.. i chyba tak cztery
przypadki?

pomoże ktoś?
5 mar 15:31
ohayou: ?
5 mar 16:04
Beti: 1. S1 = (1,3), r1 = 1 i S2 = (1,k), r2= k
okręgi sa styczne zewn. jesli |S1S−2| = r1+r2
√(k−3)2 = 1+k
|k−3| = 1+k
1o k<3: −k+3=1+k → k = 1 OK
2o k≥3: k−3 = 1+k → −3=1 fałsz
czyli k=1
5 mar 16:12
ohayou: a dlaczego S2=(1,−k).. bo w końcu przeciwne tak?...
5 mar 16:22