skróć ułamek
justyna: skróć ułamek
f(x)=4x2+4x−3 / 2x−1 gdzie x sprzeczne 0.5
5 mar 14:55
kylo1303: Δ=16+12*4=48+16=64
√Δ=8
| | 1 | | 3 | |
4x2+4x−3=4*(x− |
| )(x+ |
| )=(2x−1)*(2x+3) |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 14:57
pigor: .... lub np. tak :
f(x)=4x
2+4x−3=(2x)
2−2*2x*1+1−4= (2x+1)
2−2
2= (2x+1−2)(2x+1+2)= (2x−1)(2x+3),
więc gdy 2x−1≠0, czyli
x≠12 ⇒
f(x):(2x−1) = 2x+3... i to tyle . ...
5 mar 15:27
jaryn93: mamy podane, że x ≠ 12, więc dlaczego rozwiązanie x2 nie odpada?
tak samo dlaczego 4x2+4x−3=(2x)2 − 2*2x*1+1−4? skoro wcześniej był +? to raczej
literówka?
12 sty 18:24
jaryn93: niech mi ktoś jeszcze powie "jakim prawem" przekształcamy (2x+1−2)(2x+1+2) do (2x−1)(2x+2)?
12 sty 18:26
Dominik: | 2x + 1 − 2 | | 2x − 1 | |
| = |
| |
| 2x + 1 + 2 | | 2x + 3 | |
prawem dodawania i odejmowania, ktorego nauczyles sie w 1 klasie szkoly podstawowej.
12 sty 18:30
jaryn93: widzę, że na dziś wystarczy matematyki

mój mózg się wyłączył
12 sty 18:41
fifik: Skoc ulamek 84/99
21 wrz 14:35