Czworokąty
Hiromi_Ise: Drut o długości 20 cm podzielono na dwie części. Jedną część zgięto w kwadrat a drugą w trójkąt
równoboczny. Przy jakim stosunku długości boku kwadratu do boku trójkąta równobocznego suma
pól kwadratu i trójkąta jest najmniejsza?
5 mar 13:30
Hiromi_Ise: ktokolwiek

?
5 mar 14:16
Hiromi_Ise: up
5 mar 18:32
Hiromi_Ise: up
5 mar 19:00
Beti: a masz do tego odp? bo nie wiem czy dobrze mi wyszło, a pisania jest sporo.
5 mar 19:03
5 mar 19:08
Beti: OK, to zaczynam pisać
5 mar 19:13
Beti: a−bok kwadratu, b − bok trójkata
funkcją jest suma pól, więc:
| | b2√3 | | 3 | | b2√3 | |
f(b) = a2 + |
| = (5− |
| b)2 + |
| = doprowadź do najprostszej |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
postaci
| | 3 | |
Df: b>0 i − |
| b+5>0 → wyznacz dziedzinę(czyli część wspólną warunków) |
| | 4 | |
5 mar 19:18
Beti: jak Ci idzie?
5 mar 19:34
Hiromi_Ise: opornie, ale lepsze to niż nic

jak mam wyznaczyć część wspólną?
5 mar 19:40
Beti: na osi
| | 3 | | 4 | |
masz: b>0 i |
| b<5 /* |
|
|
| | 4 | | 3 | |
−− zaznaczasz na osi oba przedziały i odczytujesz cz. wspólną −−
bε( ?,? )
5 mar 19:43
Hiromi_Ise: | | 2 | |
ok, więc bε(0;6 |
| ) i co dalej; jakoś nie wygląda żeby zbliżało się do wyniku  |
| | 3 | |
5 mar 19:49
Beti: cierpliwości

co ze wzorem funkcji f? jak policzyłeś, to podaj dla sprawdzenia, czy dobrze
5 mar 19:54
Hiromi_Ise: | | 9b2 + 4b2 √3 | | 15 | |
jakieś głupoty mi wyszły, z których nie umiem wybrnąć : |
| − |
| b + |
| | 16 | | 2 | |
25
5 mar 20:03
Beti: no OK, tylko musisz pamiętac, że b jest tu zmienną (tak jak w innych funkcjach x), więc trzeba
je wyraźnie "oddzielić" od współczynników:
| | 9+4√3 | | 15 | |
f(b) = |
| b2 − |
| b + 25 −− jest to f. kwadratowa, której ramiona skierowane |
| | 16 | | 2 | |
są do góry, więc wartość najmnieszą osiąga w wierzchołkuW
| | | |
Zatem f. osiąga wartość najmniejszą f(b) dla b = − |
| (ze wzoru: |
| | | |
Uprość b
Czy to co napisałam dotąd jest jasne?
5 mar 20:14
Hiromi_Ise: jak słoneczko

tylko teraz nie rozumiem po co właściwie mi ta dziedzina
5 mar 20:18
Beti: dziedzinę zawsze określasz − wartości b dla których ta funkcja ma sens liczbowy
5 mar 20:19
Hiromi_Ise: ok; ok łapię.
5 mar 20:21
Beti: no i co z tym b
5 mar 20:49
Hiromi_Ise: | | 540 − 240√3 | |
wychodzi mi |
| |
| | 33 | |
5 mar 20:54
Beti: no tak, tylko teraz trzeba skrócić przez 3:
| | a | |
teraz obliczasz a ze wzoru na samym początku (bo w zad chodzi o stosunek |
| , więc trzeba |
| | b | |
najpierw wyznaczyc obie wartości)
5 mar 20:58
Hiromi_Ise: | | 190 − 60√3 | |
ok, więc moja a to |
| |
| | 11 | |
5 mar 21:00
Beti: eeeeeee, nie bardzo. Sprawdź i podaj jeszcze raz
5 mar 21:03
5 mar 21:07
Beti: 
no i
na koniec szukany stosunek:
| a | | √3 | |
| = ... (powinno wyjść |
| ) |
| b | | 3 | |
5 mar 21:12
Hiromi_Ise: ufff, wyszło mi!

Wielkie dzięki za pomoc, gdyby nie to spędziłabym nad tym chyba z 1000
lat
5 mar 21:40
Beti: na zdrowie,
ciesze się, że mogłam pomóc
5 mar 21:46
deer121: Nie wychodzi mi ten stosunek
20 lis 21:18