musze to zrobic w 1 dzien, pomozecie? prosze!
Ashi: 1. Punkt P lezy na boku AB trójkąta ABC, w którym |BC| = |AC| i |ÐBCA| = 120o. Oblicz sinusy
kątów ACP i BCP,
wiedząc, ze AP : PB = 1 : 4.
2. Boki trójkąta ABC mają długości: |AB| = |BC| = 5, |CA| = 6. Oblicz długości promieni
okręgów: wpisanego w trójkąt
ABC i opisanego na nim.
3. Boki trójkąta ABC mają długości: |AB| = 4, |BC| = 5, |CA| = 6. Oblicz stosunek pól figur, na
które symetralna boku
CA podzieliła dany trójkąt.
4. Na przeciwprostokątnej AB trójkąta ABC zbudowano trójkąt równoboczny ABD, którego pole jest
3 razy większe,
niŜ pole trójkąta ABC. Oblicz iloczyn sinusów kątów ostrych trójkąta ABC.
5. Odcinki o dlugo.ciach: 2 √2 , 2 √3 , √6 + √2 sa bokami trojkata.
a) Wyznacz miare najmniejszego kata tego trojk.ta i oblicz d.ugo.. wysoko.ci poprowadzonej na
najdluzszy bok.
b) Oblicz d.ugo.ci promieni: okr.gu opisanego na tym trojk.cie i okr.gu wpisanego w ten
trojk.t.
6. Jedna z przekątnych czworokąta wpisanego w okrąg o promieniu R = 4 √3 ma długość 12, a
suma sinusów
wszystkich jego kątów wewnętrznych równa się 1+ √3 . Zapisz w kolejności rosnącej wartości
cosinusów kątów
wewnętrznych tego czworokąta
7. Pole S trójkąta ABC, w którym |CA| = b i |AB| = c wyraŜa się wzorem S=3/10 bc
. Oblicz długość trzeciego boku
danego trójkąta
8. W trójkącie ABC, o bokach długości a, b, c pole spełnia warunek S = a2 – (b – c)2. Oblicz
sinus kąta leŜącego
naprzeciw boku o długości a.
9. W trójkącie równoramiennym, w którym |AC|=|BC|, punkt D lezy na boku AB i D nie jest rowne
A, D nie jest rowne B. Wykaz, ze promień koła
opisanego na trójkącie ADC jest równy promieniowi koła opisanego na trójkącie DBC.
10. Oblicz długości boków równoległoboku, którego obwód jest równy 62, a długości przekątnych
są równe 17 i √793
5 mar 13:14
Ashi: hmmm
6 mar 14:04